Ik schilder en teken mijn hele leven. Tijdens mijn opleiding Creatieve Therapie – beeldende vormen heb ik geleerd dat mijn werk niet draait om hoe het “hoort”, maar dat het belangrijker is dat je kunt laten zien “wat” je voelt en dus wilt uitbeelden. Ik werk al een lange tijd in de gezondheidszorg, waarbij de laatste 12 jaar met mensen met niet aangeboren hersenletsel en/of lichamelijke beperkingen. Hier is dagelijks “levend-verlies” te zien. Naast dat mijn eigen leven niet altijd over rozen ging, heb ik vooral in mijn werk gezien hoe rouwen  en acceptatie op verschillende manieren kan werken.

Op 23 februari 2016 stierf mijn eigen man op 44-jarige leeftijd, binnen twee maanden door uitgezaaide kanker. We waren toen 23 jaar samen, ik was 40 en weduwe!  Op mijn 17e kregen wij een relatie gebaseerd op vertrouwen, kameraadschap, vrijheid en liefde. Mijn 1e en enige liefde!

In de twee jaar na de enorme omwenteling in mijn leven, ben ik op zoek gegaan naar een manier, die de onbeschrijfelijke pijn die ik voelde, kon verwoorden. Bij rouw horen verschillende aspecten, zoals ontkenning, woede, marchanderen, verdriet/depressie en uiteindelijk ook aanvaarding…

Deze emoties ervaar ik als een balletje in een flipperkast. Die heb ik na dik twee jaar, weten neer te zetten in een serie zelfportretten met verschillende emoties. Eerder in het proces liep ik vast met de kwast en kreeg ik dit niet voor elkaar, er waren te veel blokkades.

Het schilderen heeft een helingsproces in gang gezet die ik alleen kon krijgen door de emotie door te werken. Mezelf verliezend op het doek en kijkend naar mijzelf, schilderde ik als het ware dat wat niet met woorden te beschrijven is, van mijzelf af.

Hieruit is een expositie ontstaan en de mogelijkheid om in opdracht voor anderen te werken… en wie weet wat de toekomst nog meer brengt?

Op deze website zie je mijn eigen werk, werk in opdracht, exposities, nieuws en is er de mogelijkheid om met mij in contact te komen voor eventuele opdrachten of informatie over het kopen van eigen werken.

 

“I don’t paint dreams or nightmares, I paint my own reality…” (Quote: Frida Kahlo)

“Painting is the effort to produce order in myself…”  (Quote: Otto Dix)

“Painting darkness, which nevertheless has light in it…”  (Quote: Van Gogh)

“Painting has a life of its own…” (Quote: Jackson Pollock)

 

Vrouwke de Rijk

De foto die gebruikt is voor painting “Eclipse”.